Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Побідаш Валерій, користувач 1ua
Валерій Побідаш
Тема: Фільм 'Очерет'. Зйомки у Витачеві.
Талановита людина – талановита в усьому. Член АІКу, тестувальник програм, веб-дизайнер, і, просто чудова людина – можна довго перераховувати таланти і напрями діяльності Анастасії Стельмах. Нещодавно вона проявила себе у ще одній, новій для себе ролі, у прямому значенні цього слова. Так, вона випробувала себе у ролі актриси. Дебютним фільмом став «Очерет» молодого режисера Руслана Батицького.

«Очерет» – це короткометражна картина, яка розповідає про буденні та сумні картини останніх днів життя села, розказана крізь призму реальної історії. Руслан Батицький виступив не тільки в ролі сценариста й режисера, але також, разом з Івою Гембік, був оператором картини. Батицький – молодий режисер, випускник Київського національного університету театру, кіно та телебачення імені І.К.Карпенка-Карого. Він вже встиг проявити себе знімаючи короткометражні картини. Його роботи брали участь у фестивалях не тільки на батьківщині, а й за її межами, у Польщі, Словаччині, Франції.

«Очерет» знімали протягом 7-11 листопада 2011 року у селі Витачів, що знаходиться у Обухівському районі, Київської області. Село розташоване майже біля самого Дніпра, віддалене від Обухова на 21 км. Тут досліджено могильник і городище часів Київської Русі, яке вчені пов’язують з літописним містом Витачевим.

Для знімання стрічки «Очерет» було використано 6 локацій, а саме:

  • Гора Красуха і кладовище на ній
  • Об’єкт «Хата батька і доньки» – покинута хата під горою Красухою
  • Об’єкт «Двір сусіда-пияка» – двір багатодітної родини на вул. Наддніпрянській
  • Об’єкт «Дитячий інтернат» – майданчик Витачівського дитсадка
  • Об’єкт «Фельдшерський пункт» – старий ветеринарний пункт місцевої ферми
  • Берег річки – підніжжя гори Витич (гора на якій містилася, за легендами, літня резиденція київського князя Кия та княгині Ольги)

Анастасія Стельмах розповіла нам про свої враження від участі у зйомках фільму:

«Коли я прочитала сценарій, чесно кажучи я злякалася. Я вперше знімаюся в кіно і тут одразу така складна тема. Руслану не потрібна була на цю роль саме актриса. Навпаки, моя основна задача бути собою, любити свого батька. Взагалі, важливу роль зіграв підхід до мене, як до особистості. Ще до початку зйомок мене познайомили з оператором та помічниками режисера. Спочатку йшла мова про те, що всі сцени зі мною знімуть за один якийсь день. Але я проявила цікавість, бажання зануритись у цю атмосферу. Тому одразу стало традицією, під час всього знімального процесу забирати мене кожного ранку у Витачів. Там проходили зйомки фільму. Звичайно, дивлячись на те, як ведуть себе в кадрі професіонали, хотілося бути на рівні з ними. Проте, коли ти граєш саму себе, якісь надзвичайні акторські здібності не потрібні. Важливо просто розуміти сенс своєї ролі.

Місцевість просто дивовижна. Гори, Дніпро, маленькі будиночки… Захід сонця над Дніпром.. Це неймовірно. Запам’ятався найбільше епізод, коли батько несе мене у воду. Це був найнапруженіший момент, дуже холодно і страшно. Ставллення до води.. Плавати не вмію. Люблю плескатися у воді, але не в таких жорстких умовах.

Я так звикла до незвичного мені ритму, до людей які зі мною працювали, що ще десь з тиждень після зйомок я прокидалася о п”ятій ранку, вважаючи що потрібно їхати на локацію.»

Зацікавлені особи можуть більш детально ознайомитися із відомостями про фільм тут:

http://goodbye.com.u...=36 – інформація про фільм

http://screenplay.co...=160 – сценарій «Очерету».

Автор - Вікторія Антонович.

3 вересня 2012


1


  Закрити  
  Закрити